Bottelen en hergisten op fles

Het bier gebotteld voor nagisting op de fles. Hiertoe wordt suiker toegevoegd aan het bier. De nog zwevende gistcellen van de hoofdgisting zorgen voor hergisting op de fles en daarmee de kooldioxide.

SAM_0433

De flessen worden geplaatst in een gistkast waar de temperatuur wordt geregeld tussen 25 en 15 ℃. Er zijn drie niveau's met plaats voor in totaal  200 flesjes van 33 cl. 1 flesje in het midden van de gistkast is open en is gevuld met water. Daarin is een thermometer gedompeld die in verbinding staat met het brouw controle systeem (BCS). Onder in de kast ligt een waterbestendige verwarmingsmat. Een ventilator zorgt voor circulatie van de warme lucht.

De rode lijn laat zien dat de gistkast tussen de 21 - 22 ℃ wordt gehouden. De gistkast staat in een kelder van 15 ℃.

Na de hergisting van 2 tot drie weken worden de flesjes in de koude kelder geplaatst bij 8 - 12 ℃

© Website www.brouwser.nl