Pilsmout
De voorraad mout
Sommelsdijk, 2013
Mout wordt in de mouterij gemaakt van gerst. Mout ontstaat na een complex proces van bevochtigen, beluchtigen en kiemen.
Pilsmout is de basis van bijna alle bieren. Overige moutsoorten worden als ‘smaakmaker’ in veel kleinere hoeveelheden toegevoegd. Münchenermout wordt ook wel donkere mout genoemd. Ook deze mout kan dienen als basis. Daarnaast zijn er mouten die sterk de smaak, het aroma en de kleur van het bier bepalen. Deze caramelmouten en broeimouten worden spaarzaam toegepast.
De kleur wordt kwalitatief beschreven met de begrippen. Bleek/licht blond, Blond/geel, Goud, Amber, Koper, Donker koper/bruin, Zeer donker bruin doorschijnend, Zwart (niet doorschijnend). De kleur wordt meer kwantitatief uitgedrukt met de eenheid EBC (European Brewery Convention)
Gerst is de basis voor elk bier. Het bevat de biernodige enzymen voor het omzetten van zetmeel naar suikers. Andere zetmeelrijke grondstoffen die worden gebruikt in bier en door de enzymen worden omgezet in suikers zijn rijst, maisvlokken en tarwevlokken. Andere bronnen dan voorgaande die worden gebruikt om het alcohol percentage op te voeren van een dubbel of triple zin suikers als rietsuiker, kandij of honing.
Pilsmout
De voorraad mout