De giststarter & hoofdgisting

Na de eerste ervaringen in 2013 met brouwen heb ik me voorgenomen een belangrijke zwakke schakel uit het proces weg te nemen. De hoofdgisting verliep niet altijd even vlot. Een aantal basale activiteiten zijn nu geautomatiseerd. Zie hiervoor onder het menu grondstoffen het submenu gist.

SAM_0975

Programeerbare (BCS) magneetroerder voor giststarter

Op de magneetroerder staat een Woulfse fles. Deze heeft drie halzen, één voor temperatuurmeting, één voor toevoeging van zuurstof en één voor ontluchting of voor toevoeging van extra voeding. De fles is geplaatst op een RVS verwarmingsplaatje met magneetroerder.

Met het BCS klokprogramma wordt de magneetroerder aangestuurd. Zo is het mogelijk om de temperatuur van de giststarter te meten, gestuurd te verwarmen, van zuurstof en voeding te voorzien en terwijl te roeren. De verwarming levert maximaal 15 Watt waardoor de inhoud van de fles juist op temperatuur gehouden wordt. Om de 5 minuten wordt er onder continue roeren 1 minuut geoxigeneerd. Daarnaast wordt er twee theelepeltjes olijfolie toegevoegd ter voorkoming van schuim en aanvullende gistvoeding. De snelheid van de magneetroerder en de luchtpomp wordt handmatig ingesteld. De magneetroerder kan ook handmatig bediend worden.

Voordat de lucht in de gisstarter terecht komt wordt de lucht gesteriliseerd door middel van een bacteriefilter. In de Woulfse fles hangt een glasfilter voor de verdeling van zuurstof in de fles. Er moet nog wat gerekend worden aan de hoevelheid zuurstof die in de gistarter terecht komt. 

SAM_0850

De hoofdgisting in de fermentor


© Website www.brouwser.nl