De brouwerij

De brouwerij gereed 21 januari 2013

Het streven is om uit bestaande recepten te variëren en te nuanceren om stapsgewijs de smaak (ook flavour genoemd) van het gewenste biertype te ontwikkelen. Tal van smaakstoffen zijn verantwoordelijk voor de smaak van het bier, er  zijn wel zo'n 600 smaakactieve stoffen ontdekt. Of een smaak wel of niet wordt waargenomen is afhankelijk van de concentratie (smaakdrempel) en de oefening, zodat de smaak wordt herkend.

Om het effect van variëren en nuanceren in het recept te kunnen waarnemen, is bij het ontwerp van de brouwerij gestreefd, de variabelen in het brouwproces als gevolg van het brouwsysteem, zoveel mogelijk uit te sluiten.

Zo zijn de ketels geïsoleerd, wordt de maischketel door middel van stoom verwarmd, wordt er automatisch geroerd en zijn de kelders, waar de hoofd- en hergisting en rijping van het bier plaatsvindt, geklimatiseerd tussen 25 en 8 ℃.

De energiebron voor de brouwerij is elektriciteit. De pompen, warmte-elementen en roerwerk worden aangestuurd door middel van een programmeerbare logische controller (PLC) ofwel kunnen dezelfde functies, over en weer, handmatig worden bediend.

De brouwerij is ingericht voor het brouwen van bieren van hoge gisting. Binnen de grenzen van Nederlandse wetgeving, is de hoeveelheid bier die gewoonlijk wordt gebrouwen, tussen 45 en 50 liter.

Het brouwproces samengevat

1) Mouten

2) Schroten, beslag en maischen, filteren, koken, koelen: 1 werkdag

3) Hoofdgisting: 1 week 

4) Rijpen: 2 weken

5) Hergisten op fles: 2 weken

6) Rijpen: 3 tot 6 weken

Eerste resultaat: Tripel gereed 21 maart 2013

Op 21 januari 2013 was de brouwerij klaar en na ontwerpen, ontwikkelen en testen is de eerste Tripel op dronk en staat de meibok te hergisten op de fles.
Smaak is erg persoonlijk en ook weer relatief. Waar en met wie je bent is minimaal zo belangrijk. En het kan ook heel lekker zijn, als je niet weet wat er in zit! (Cabaret de Kuil, 1979 … 1995).

© Website www.brouwser.nl